Persbericht UZ Leuven - 24 juli 2020

In UZ Leuven werd eind juni voor het eerst een nieuw systeem gebruikt om meerdere uitzaaiingen in de hersenen te bestralen. Met de nieuwe software kan men tot tien uitzaaiingen selectief bestralen, zonder dat er gezond hersenweefsel getroffen wordt. Voordien werden zodra er meer dan drie uitzaaiingen aanwezig waren, de volledige hersenen bestraald, met een aantal nevenwerkingen tot gevolg.

In het verleden werden patiënten met meerdere uitzaaiingen in de hersenen (vier tot tien) behandeld met een bestraling van de volledige hersenen. Door op die manier te bestralen, werd er geen onderscheid gemaakt tussen de uitzaaiingen of metastasen en de gezonde delen van de hersenen. Patiënten hadden bovendien last van nevenwerkingen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, haarverlies en op langere termijn geheugenproblemen.

Dankzij nieuwe beeldvormings- en bestralingstechnieken is voortaan ook een gerichte bestraling van de letsels mogelijk bij maximaal tien uitzaaiingen. Het grote voordeel van die gerichte bestraling is dat gezond hersenweefsel gespaard kan worden, waardoor er minder nevenwerkingen ontstaan.  

De nieuwe planningssoftware werd in UZ Leuven drie weken geleden voor het eerst gebruikt bij patiënten die meer dan drie uitzaaiingen in de hersenen hadden. “Voor UZ Leuven is dit een grote stap vooruit”, zegt dr. Patrick Berkovic, radiotherapeut-oncoloog in UZ Leuven. “Dankzij de nieuwe software kunnen we op een heel snelle manier de hersenuitzaaiingen lokaal bestralen. Daardoor kunnen lokaal hogere dosissen gebruikt worden, met een beter behandelresultaat tot gevolg. Het gezonde hersenweefsel blijft bovendien beter gespaard in vergelijking met een bestraling van het volledige hersengebied.”

Lees meer op de website van UZ Leuven.