AYA-roomservice

Het idee van de 'AYA-roomservice' ontstond in de werkgroep oncologische zorg van het Leuvens kankerinstituut. Het sluit goed aan bij een onderwerp dat binnen de oncologie sterk leeft: hoe kan de juiste ondersteuning worden geboden aan jongeren en jongvolwassenen met specifieke zorgnoden? Die Adolescents and Young Adults (AYA’s) zijn patiënten tussen 17 en 35 jaar oud. Ze vallen net buiten de kindergeneeskunde, maar voelen zich soms ook niet thuis tussen de doorgaans iets oudere populatie op oncologische afdelingen.

Gewoon doorgaan 

Voor jongeren is het heel belangrijk dat hun leven gewoon kan doorgaan. Daarom probeert de werkgroep om de normale leefwereld van jongeren zo goed mogelijk binnen te brengen in hun ziekenhuiskamer, met een box vol manieren om te ontspannen en decoratieve accessoires. In de box zitten sfeerlampjes, mooie lakens en een leuk servies, om de kamer ‘AYA-proof’ te maken. Bovendien bevat hij ook gezelschapsspelletjes en een tablet met een Netflix- en Spotify-abonnement en videospelletjes.

Wat er precies in de box moest, mochten de jonge patiënten zelf bepalen via een enquête. Jongeren kiezen volledig zelf wat ze wel en niet willen gebruiken, net zoals bij echte roomservice.

Lees het volledige bericht op de website van UZ Leuven.

Het project is mogelijk dankzij de steun van het Albertfonds. Meer informatie vindt u hier.