LKI - 25 maart 2021

Roomservice voor jongeren met kanker uitgebreid dankzij Jonge Balie Leuven

Voor jongeren met kanker is het belangrijk dat hun leven ‘zo gewoon mogelijk’ kan blijven doorgaan. Met het project ‘Roomservice’ wil de Werkgroep Oncologische Zorg van het Leuven Kankerinstituut (LKI) de leefwereld van jongeren binnenbrengen in hun ziekenhuiskamer. In speciale boxen vinden ze entertainment, decoratie en zorginformatie. Dankzij de steun van de Jonge Balie Leuven wordt het project nu uitgebreid naar de Afdeling Kinderoncologie.

Kankerpatiënten van 16 jaar en ouder verblijven soms bij de volwassenen op de oncologische afdelingen, soms in het kinderziekenhuis. Zorgverleners kennen hen als AYA’s, ‘adolescents and young adults’. Speciaal voor hen zijn er vandaag op de oncologische afdelingen acht ‘AYA-boxen’ beschikbaar. In die box zitten bijvoorbeeld sfeerlampjes en kleurrijke lakens, maar ook een tablet met een Spotify- en Netflix-abonnement.

Annemarie Coolbrandt stond als verpleegkundig specialist oncologie aan UZ Leuven mee aan de basis van het project: “Jonge patiënten mochten de inhoud van de box mee bepalen. Ze kiezen natuurlijk zelf wat ze hieruit willen gebruiken.” De eerste boxen kwamen er met middelen van het Albertfonds (www.albertfonds.be). Dat fonds zet zich in voor het welzijn van kankerpatiënten.

Dankzij financiering van de Jonge Balie Leuven, zijn er vanaf vandaag twee extra AYA-boxen beschikbaar voor de 16- tot 18-jarigen op de afdeling Kinderoncologie. Advocate Sabine Brijs vertelt waarom de Jonge Balie Leuven dit project ondersteunt: “Wij als Jonge Balie Leuven moesten niet lang nadenken aan wie we de opbrengst van onze veiling zouden schenken. Wat een innovatief idee om de ziekenhuiskamer van jonge kankerpatiëntjes meer huiselijk te maken door o.a. kleurrijke lakens en een Netflixabonnement! We zijn dan ook erg trots om hieraan ons steentje te kunnen bijdragen ”

Projectmedewerker Kleo Dubois bouwt de AYA-initiatieven aan UZ Leuven verder uit:  “Een belangrijke stap in de verdere ondersteuning van jongeren met kanker is de realisatie van de website ‘Jong en Kanker’. Bovendien kunnen jonge patiënten nu ook bereikt worden via Instagram en Facebook. Zo willen we via verschillende kanalen een antwoord bieden op hun uiteenlopende vragen”, aldus Kleo. Meer informatie: www.uzleuven.be/nl/jong-en-kanker

Contactpersoon: Annemarie Coolbrandt, UZ Leuven, tel. 016 34 17 17 (via LKI)