Voor ernstig zieke patiënten zijn kleine, onverwachte momenten van geluk tijdens hun behandeling heel betekenisvol. Een nieuw project van de KU Leuven onderzoekt het effect van zulke ‘mangomomenten’ op de zorgbeleving van patiënten. Op 4 februari, werelddag tegen kanker, lanceren KU Leuven en Kom op tegen Kanker een campagne om patiënten en zorgverleners op te roepen hun mangomoment te delen.

De term ‘mangomoment’ ontstond toen Annemie Struyf de afdeling intensieve zorgen van UZ Leuven bezocht voor het programma ‘Via Annemie’. Annemie vroeg aan patiënte Viviane wat haar een plezier zou kunnen doen. “Een mango”, was het antwoord. Bij haar volgende bezoek bracht Annemie een mango voor Viviane mee en zo bezorgde ze haar een klein geluksmomentje. De term mangomoment was geboren en prof. dr. Kris Vanhaecht (LIGB - KU Leuven en dienst kwaliteit UZ Leuven) besloot het concept verder te onderzoeken.

Het team van professor Kris Vanhaecht onderzocht in een pilootstudie in UZ Leuven, AZ Diest en Imelda Ziekenhuis Bonheiden wat het effect is van zulke mangomomenten op de zorgbeleving van de patiënt. Nu wordt het onderzoek uitgebreid naar heel Vlaanderen en naar alle patiëntengroepen. Eerder onderzoek wijst erop dat kleine positieve ervaringen tijdens het zorgproces van groot belang zijn. Ze zorgen voor een positieve band tussen zorgverlener en patiënt, voor verbondenheid en cohesie en ze stimuleren bovendien de gezondheid. Ook voor de zorgverleners zijn de momenten belangrijk: ze zorgen voor meer geluk op het werk en meer veerkracht.

“Kleine positieve belevingen creëren een klik tussen de patiënt en de zorgverlener en geven aan beiden zo de nodige veerkracht. Het positieve effect is wederzijds”, legt professor Vanhaecht uit. “Uit de verhalen die we verzamelen, willen we leren welke positieve, betekenisvolle momenten precies het verschil maken voor patiënten. Zo kunnen we algemene geluksmomenten definiëren, die we standaard in het zorgpad van elke patiënt willen integreren.”

Meer informatie op de website van UZ Leuven.

Lees ook de blog van projectleider Kris Vanhaecht op KU Leuven blogt.