Persbericht UZ Leuven - 20 augustus 2020

Een nieuwe technologie die genetische defecten in duizenden individuele cellen tegelijkertijd kan detecteren, werpt nieuw licht op de ontwikkeling van leukemie en hoe cellen reageren op chemotherapie. Onderzoekers van VIB, KU Leuven en UZ Leuven, onder leiding van Prof. Jan Cools (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie), gebruikten een nieuwe technologie om genetische defecten in individuele leukemiecellen van patiënten met T-cel leukemie (T-ALL) te onderzoeken. Hun resultaten tonen aan dat bloed- en beenmergmonsters van elke patiënt een verscheidenheid aan leukemiecellen bevatten, veel meer dan eerder was ontdekt. De detectie van deze waaier aan leukemiecellen geeft ons nieuwe informatie over de ontwikkeling van leukemie en over de reactie van patiënten op chemotherapie.

T-cel leukemie is een zeldzame vorm van leukemie die het vaakst voorkomt bij kinderen, maar die ook volwassenen kan treffen. Net als bij andere vormen van kanker wordt leukemie veroorzaakt door de opeenhoping van genetische veranderingen (‘mutaties’), waardoor het gedrag van de cellen verandert en ze kwaadaardig worden.

In eerdere studies ontdekten prof. Jan Cools en prof. Kim De Keersmaecker (KU Leuven) dat T-cel leukemiecellen 10 tot 20 van deze genetische veranderingen herbergen, maar het was onmogelijk om te zeggen of alle leukemiecellen dezelfde mutaties hadden of niet. Met hun nieuwe onderzoeksmethode kunnen de onderzoekers meer dan 5000 individuele cellen tegelijkertijd onderzoeken in elk bloed- of beenmergmonster, verkregen bij diagnose en tijdens chemotherapiebehandeling van patiënten met T-cel leukemie.

Om nauwkeurige informatie over elke individuele cel te verkrijgen, worden de cellen van elkaar geïsoleerd in kleine druppeltjes die gescheiden blijven tijdens de genetische analyse. "Deze nieuwe methode om de genetische defecten in duizenden individuele leukemiecellen te analyseren, stelt ons in staat om verschillen te bepalen tussen cellen die er onder de microscoop allemaal hetzelfde uitzien," zegt prof. Jan Cools.

Lees meer op de website van UZ Leuven.