Persbericht Kulak - 15 maart 2021

Kulak Tegen Kanker Cup brengt 18.500 euro op voor het LKI

De Kulak 24 UUR tegen kanker werd dit jaar, om gekende redenen, in een aangepast virtueel jasje gestoken. Geen 24 uur activiteiten op en rond de Kortrijkse KU Leuven campus, maar wel één week lang tal van (virtuele) uitdagingen en activiteiten ten voordele van het LKI, onder de noemer ‘Kulak tegen kanker cup'. De organisatie was in handen van studentenvereniging BeMSA Kulak (Belgian Medical Students Association) in samenwerking met KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en presidium Hyperion. De totaalopbrengst bedraagt niet minder dan 18.500 euro. Deze derde, alternatieve editie was daarmee opnieuw een schot in de roos.

Ook dit jaar sloegen studenten en staf van KU Leuven Campus Kulak, de handen in elkaar om acties op te zetten ten voordele van het LKI. Het was echter snel duidelijk dat de Kulak 24 UUR niet in zijn klassieke vorm kon doorgaan. Zo bleek het onmogelijk om de 6-uren loop, steevast onderdeel van de Kulak 24 UUR, coronaproof te organiseren. Het was dus zoeken naar een andere, creatieve en evenwaardige invulling. De basisformule – lopen of wandelen voor het goede doel – werd behouden, waarbij elke geregistreerde wandelaar of loper zich ook kon laten sponsoren. Het lopen of wandelen kon niet op de campus doorgaan in één afgebakend tijdsslot, maar moest tijd- en plaatsonafhankelijk gebeuren.

Eén week lang hebben studenten en staf gelopen en gewandeld. Alleen of in mini-groepjes. Samen werden net geen 3000 kilometers afgelegd ofwel grofweg de afstand Kortrijk - Santiago de Compostella heen en terug. Naast het lopen en wandelen waren er ook tal van andere activiteiten die online gevolgd konden worden. De totaalopbrengst van deze week gaat, net als de twee voorgaande jaren, naar het Leuven Kankerinstituut.

Professor Johan Swinnen, kankeronderzoeker aan het LKI en professor aan Kulak, is de Kulak-gemeenschap dankbaar: “Niet één dag maar een hele week hebben studenten en staf het beste van zichzelf gegeven voor de strijd tegen kanker. Het doet deugd om te zien dat het engagement ook in niet evidente tijden overeind blijft en tot hele mooie dingen leidt.” 

Voor vicerector Piet Desmet grijpt dit initiatief terug naar de essentie: “Dit is een one team, one family verhaal. Onder leiding van de studenten geneeskunde en BeMSA en ons presidium werden staf en studenten gemobiliseerd. Maar ook ouders en bedrijven sponsorden mee. Iedereen gemobiliseerd, zelfs in corona-tijden. De Kulak tegen kanker cup weerspiegelt zo waar een universiteit ook voor moet staan, namelijk engagement met grote E. Samen gaan voor wat er echt toe doet in het leven.”

Lees meer op de Kulak-website.