UZ Leuven, 22 februari 2021

UZ Leuven rondt pilootproject thuisbehandeling bij borstkanker af

In december eindigde een drie jaar durend pilootproject waarbij een behandeling voor borstkanker thuis of bij de huisarts werd toegediend. Voor patiënten is dat veel praktischer, omdat er minder verplaatsingen naar het ziekenhuis nodig zijn. Het zorgt ook voor een andere beleving van de ziekte.

Het initiatief voor het pilootproject komt van de federale overheid. Verschillende ziekenhuizen kregen de vraag om mee te werken, maar ieder kon het project op zijn manier invullen. UZ Leuven werkte daarvoor samen met het Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant en Kring huisartsen Oost- Brabant (Khobra).

Dr. Kevin Punie, algemene medische oncologie: “Oncologische behandelingen vonden tot nu toe altijd in een ziekenhuis plaats. Het is voor artsen en verpleegkundigen een grote stap om de toediening ervan uit handen te geven. We kozen voor dit pilootproject daarom bewust voor één soort onderhuids in te spuiten behandeling met relatief weinig nevenwerkingen. De opstart van de behandeling en de eerste toedieningen vonden in het ziekenhuis plaats. Bovendien werden de patiënten regelmatig opgevolgd door de oncologische zorgverleners in het ziekenhuis.”

Verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis uit heel Vlaanderen kregen eerst een opleiding over de behandeling. Intussen hebben zij ook ervaring opgedaan. Patiënten zijn echter niet verplicht om te kiezen voor het Wit-Gele Kruis.

Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie: “Elke patiënt is vrij om de toediening aan een huisarts of een andere thuisverpleegkundige toe te wijzen. We zien wel dat veel mensen zich comfortabel voelen bij een zorgverlener die specifiek voor de behandeling opgeleid is.”

Drie jaar na de start stelt UZ Leuven vast dat het project geslaagd is, voor patiënten en voor zorgverleners. “Het feit dat patiënten bijvoorbeeld slechts één in plaats van vier keer naar het ziekenhuis moeten komen, maakt een groot verschil voor de beleving van de ziekte. De behandeling voelt minder intensief aan en ook praktisch gezien is deze werkwijze handiger. Patiënten zijn veel minder tijd kwijt”, zegt Annemarie.

Meer informatie: Lees het volledige bericht op de website van UZ Leuven.