Persbericht UZ Leuven - 21 januari 2021

Extra dosis straling verlaagt kans op terugkeer prostaatkanker

Een extra dosis straling precies op de tumor verbetert de vooruitzichten van mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker, zonder extra bijwerkingen. De kans dat de ziekte binnen vijf jaar terugkomt, is voor hen minder groot dan voor mannen die de ‘boost’ niet krijgen. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaraan UZ Leuven meewerkte.

Een van de behandelingen die mannen met niet-uitgezaaide prostaatkanker kunnen ondergaan is bestraling. Artsen bestralen dan de hele prostaat, waar de kankercellen meestal op meerdere plekken zitten. Alleen de hoofdtumor is echter zichtbaar op de scan. Als de ziekte ondanks de behandeling terugkomt, is dat regelmatig precies waar die zichtbare hoofdtumor zat. Een extra dosis straling exact op die plek blijkt de kans op herval te verlagen. Dat blijkt uit de FLAME-trial: een groot onderzoek bij 571 patiënten van het UMC Utrecht, Antoni van Leeuwenhoek, UZ Leuven en Radboudumc.

Minder herval

Patiënten kregen binnen het onderzoek 35 bestralingen met of zonder zo’n extra dosis straling op de zichtbare tumor. Bij mannen die de boost kregen, kwam de ziekte in de eerste vijf jaar na de behandeling minder vaak terug. Ook bleef de PSA-waarde, een belangrijke indicator voor prostaatkanker, laag bij 92 procent van de mannen in de boost-groep. Ter vergelijking: dat was zo bij 86 procent van de controlegroep. Het gaat om mannen van wie de tumor door de arts was ingedeeld als ‘matig of hoog risico’.

Maar 5 keer bestralen

Toen de FLAME-trial van start ging, was de standaardbehandeling voor deze groep patiënten 35 keer bestralen. In de afgelopen jaren werd dat aangepast naar 20, en voor mannen met een minder agressieve vorm zelfs nog maar 5 bestralingen.

“Ondertussen zijn we gestart met een vervolgonderzoek dat de nieuwe boost-behandeling combineert met slechts vijf keer bestralen”, zegt radiotherapeut-oncoloog prof. dr. Karin Haustermans van UZ Leuven. “Het ziet er namelijk naar uit dat vijf keer bestralen ook voor deze groep patiënten in de toekomst standaard kan worden.”

Meer informatie 

Lees meer op de website van UZ Leuven.