Persbericht KU Leuven - 17 november 2020

Nieuw onderzoek toont aan hoe het antidepressivum sertraline de groei van kankercellen helpt af te remmen. Deze stof werkt in op een metabole verslaving die verschillende kankersoorten in staat stelt om te groeien. Dat blijkt uit een studie op celculturen en proefdieren, uitgevoerd door onderzoekslabo's van de KU Leuven.

Kankercellen gebruiken verschillende biologische mechanismen om hun groei te bevorderen. Bij bepaalde vormen van onder andere borstkanker, leukemie, huidkanker, hersentumoren en longkanker gaan de kwaadaardige cellen grote hoeveelheden serine en glycine produceren, twee aminozuren. Deze productie bevordert de groei van de kankercellen in die mate dat ze er verslaafd aan raken. 

“Net omdat de kankercellen er zo afhankelijk van zijn, is dit mechanisme een interessant doelwit”, zegt professor Kim De Keersmaecker, hoofd van het Laboratorium voor Ziektemechanismen in Kanker (LDMC). “Gezonde cellen gebruiken dit mechanisme in mindere mate en nemen ook serine en glycine op uit de voeding. Voor de kankercellen volstaat dit niet, waardoor ze meer gaan produceren. Als we deze productie kunnen stilleggen, dan bestrijden we de kanker zonder de gezonde cellen te treffen."

“Uiteraard gaat het hier nog om resultaten van experimenteel onderzoek, niet om een klinische studie, maar we mogen wel optimistisch zijn over het potentieel. De veiligheid van het gebruik van sertraline in mensen is al goed beschreven, wat een groot voordeel is. Daarom zijn we ook op zoek naar industriële partners om dit verder te gaan ontwikkelen.” 

Lees het volledige bericht op de nieuwssite van de KU Leuven.