Bron: Nieuwsdienst KU Leuven.

De toekomst van patiënten met kanker kan een stuk rozer kleuren dankzij professor James P. Allison en professor Carl H. June. De twee immunologen – de eerste verbonden aan University of Texas, de andere aan University of Pennsylvania – ontketenden een revolutie in de behandeling van kanker, waarbij ze het immuunsysteem van de patiënt inschakelen als krachtig wapen.

Junes team slaagde er als eerste in om T-cellen, de dirigenten van het immuunsysteem, genetisch  te modificeren zodat ze de kwaadaardige ziekte in de patiënt trefzeker kunnen herkennen en aanvallen. Allison ontrafelde dan weer de ingebouwde remmingsmechanismes van T-cellen en ontwikkelde middelen om die uit te schakelen. Zo wordt het immuunsysteem actiever in alweer het herkennen en aanvallen van kankercellen. In 2013 riep Science hun verwezenlijkingen in de kankerimmunologie uit tot Breakthrough of the Year. Allison benadrukte daarbij dat hun inzichten moeten leiden tot resultaten in het ziekenhuis. “It is important to not just use your knowledge for the joy of learning and knowing something”, zegt hij, “but to help people too."

Voor hun grensverleggend werk ontvangen ze op 15 februari 2017 een eredoctoraat van de KU Leuven. Promotor van het eredoctoraat is professor Peter Vandenberghe, copromotor is professor Peter Carmeliet.

Meer informatie over de uitreiking van deze eredoctoraten vindt u op de website over het Patroonsfeest van de KU Leuven.

Professor Allison geeft een gastlezing op 14 februari. Meer informatie vindt u hier. Contactpersoon: Marleen Ballet, 016 32 30 39.